Tutaj jesteś

Dieta lekkostrawna – co jeść i dla kogo jest przeznaczona?

19 marca, 2024 Dieta dieta lekkostrawna- co jeść?

Podstawą diety lekkostrawnej jest spożywanie produktów, które nie obciążają żołądka. W naszym artykule pod lupę bierzemy dietę lekkostrawną – co jeść, aby uniknąć ciężkiego, trudnego do strawienia jedzenia, a jednocześnie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Czym jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna to modyfikacja typowej diety, dostosowania do potrzeb osób z różnymi stanami zdrowia. Wymaga eliminacji potraw, które mogą powodować problemy trawienne. Jej głównym celem  jest unikanie produktów bogatych w błonnik, tłustych potraw oraz wysoko przetworzonych produktów, które mogą utrudniać trawienie. Dania w diecie lekkostrawnej powinny być łatwo przyswajalne i szybko trawiące się w żołądku. Istotne jest również właściwe przygotowanie posiłków. Wskazane jest przecieranie produktów, siekanie oraz miksowanie. Kluczowym aspektem w tej diecie będzie również unikanie smażenia, grillowania, zapiekania czy wędzenia.

Dla kogo jest przeznaczona?

Dieta lekkostrawna jest zalecana dla ludzi w okresach okołooperacyjnych oraz podczas rekonwalescencji po zabiegach dotyczących przewodu pokarmowego. Jest również korzystna dla osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak biegunka, wzdęcia, gazy czy zespół jelita drażliwego. Może być także stosowana przez osoby starsze, których przewód pokarmowy gorzej toleruje surowe, smażone lub pieczone potrawy. Elementy diety lekkostrawnej mogą być również pomocne w żywieniu pacjentów onkologicznych, pomagając utrzymać właściwą masę ciała i stan odżywienia niezbędny do prowadzenia leczenia. Podsumowując, jest koniecznie wskazana w przypadkach, takich jak:

  • nowotwór przewodu pokarmowego.
  • nadmierna pobudliwość jelita grubego.
  • biegunkowego zespołu jelita drażliwego (IBS).
  • stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit.
  • choroby infekcyjne towarzyszących gorączce.
  • ostre choroby płuc.
  • podczas rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
  • stabilne choroby nerek i dróg moczowych.
  • przewlekłe choroby płuc, w tym rozedmie.
  • po przebytym zawale serca.

Dieta lekkostrawna, co jeść? 

Zastanawiasz się, co jeść na diecie lekkostrawnej? Przedstawiamy ci listę produktów wskazanych oraz takich, które powinieneś unikać.

Produkty wskazane

  • produkty zbożowe czyli jasne pieczywo, delikatna kasza manna, biały ryż, drobne makarony.
  • mleko, jogurt naturalny, kefir, mleko zsiadłe, mleko słodkie.
  • jaja gotowane na miękko, omlety na parze.
  • chude gatunki mięsa (np. wołowina, kurczak) oraz lekkostrawne ryby (np. dorsz, pstrąg).
  • masło, słodka śmietanka, oleje roślinne (do stosowania na zimno).
  • warzywa gotowane, przecierane lub zmiksowane, takie jak marchew, buraki, szpinak, dynia, fasolka szparagowa.
  • dojrzałe owoce bez skórek i pestek, np. jabłka, morele, brzoskwinie.
  • woda niegazowana, kompoty z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki owocowe.

Produkty, których powinieneś unikać

  • produkty pełnoziarniste i żytnie, grube kasze oraz płatki zbożowe.
  • jaja smażone lub na twardo.
  • tłuste mięso, jak wieprzowina, oraz tłuste ryby, np. łosoś.
  • tłuszcze używane do smażenia.
  • warzywa, które mogą być ciężkostrawne, takie jak cebula, czosnek, kapusta.
  • napoje gazowane, alkohol, oraz słodzone napoje gazowane.

    Przed rozpoczęciem diety lekkostrawnej, obejrzyj film, który przedstawia najważniejsze zasady jej wprowadzenia.
Najważniejsze postacie polskiej literatury – ich twórczość i wpływ

Redakcja biegamwmiescie.pl

Zespół specjalistów naszej redakcji oferuje inspirujące porady i treści związane z bieganiem w mieście. Zaczerpniesz informacji związanych z podróżowaniem, dietą, sportem oraz dziedzinami pokrewnymi.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?